Извештај стручног усавршавања из Португалије

assssСтручно усавршавање три наставника у Португалијиeu
Еразмус+ је програм Европске уније који обезбеђује финансирање пројеката за сарадњу у три области: образовање,млади и спорт. У области образовања овај програм, између осталог, има и приоритете да оснажи везу образовања са светом рада, створи додатне вредности за европски простор образовања као и да повеже земље чланице у дефинисању образовних политика.
ССШ“ Бранко Радичевић“ конкурисала је на прошлогодишњем позиву са пројекат под именом „Усвајамо знање за школу и живот“ чија је реализација у току. Прва група наставника, Зорица Жујић- као представник текстилства, Ивана Станковић- као наставник ИТ сектора и директор школе Мирко Зрнић провели су недељу дана у Португалији, у Барселосу. Наставници су посматрали наставу у школском центру домаћина, обилазили фабрике које су уско повезане са струком наставника, присуствовали радиницама формалног и неформалног учења, обилазили културно-историјске вредности поменутог краја.
Посебно су се упознали са образовним системом на свим нивоима у Португалији као и са могућностима повезивања више сектора, као што су школа, општина, удружења, клубови у циљу бољег функционисања самих школа и могућности размена и бољег умрежавања на европском нивоу.
Школски центар у којем су наставници пратили рад својих колега је велика институција са много образовних профила, смерова, курсева. Школа има изврсну сарадњу са околним мањим или већим фабрикама, проиводњама или компанијама. Наставници су могли да прате рад ученика како у школи тако и у фабрикама. За ову групу наставника посебно су биле занимљиве и корисне информације из текстилног погона као и са часова информатике и програмирања.
Упоредили су образовни систем и од ове посете узели најбоље што се може применити у њиховом раду. Предстоји им још доста активности у вези са стручним усавршавањем као обавезна активност након пројекта у смислу ширење добре праксе и нових знања.
координатор пројекта
“Усвајамо знање за школу и живот ”

Даниела Васић

Наш домаћин и кординатор пројекта

portuglija 1

Подпредседница Барселоса

port 2

Са директором тренинг центра за обуку наставника

port 3

Са директором института центар -школа

port 4

Зажмури и осети….

Пројекат “Усвајамо знање за школу и живот”

програма Европске уније Еразмус +

Зажмури и осети како ти сунце милује трепавице, образе…хммм…јесам и осетим и смешим се. Осетим и мирисе…мирис цимета, кафе Натаса( PasteÉis De Nata), магнолије, еукалиптуса, мимоза..и?

Тек сам стигла из Пордугалије, Барселоса, Браге и Порта, а још се будим уз осећај топлог, пријатног и  свега ми познатог и препознатог.

Наша школа “Бранко Радичевић” из Руме конкурисала је прошле године на позиву са пројектом “Усвајамо знање за школу и живот”, реализација је у току и друга група наставника, Данијела Драгојевић – наставник, представник маркетинга, Ненад Бошковић – наставник, представник угоститељства и Оливера Амиџић – педагог, боравили су у Барселосу, прелепом Португалском граду, од 20 до 27 фебруара 2018. године.

Наставници и педагог, посматрали су наставу према предвиђеном распореду активности пројекта, непосредно сазнавали, уочавали примере добре праксе у образовном раду својих колега, стицали нова сазнања и искуства које су бесебично поделили са својим колегама у Руми и Србији.

Сусрет са средњом школом  ESCOLA SECUNDARIA BARSELOS у Барселосу био је веома пријатан, срдачан и отворен. Атмосфера пре почетка часова опуштена, ученици радознали, насмејани, културни. Школски центар у којем су наставници пратили рад својих колега је велика институција са много образовних профила, смерова, курсева.

Сваки наставник имао је задатак и контакт са особама који су значаjни за њихов позив, упознали су наставнике стручних предмета из области угоститељства, маркетинга и педагошко – психолошку службу.

Оливера Амиџић: ” Шта бих радо применила у својој матичној школи, овде у Србији?

  • Много тога.
  • Да су сви у процесу образовања и васпитања опуштенији, да се обраћа у што већој мери пажња на креативност ученика, применљивост наученог, друштвено – користан рад и ангажовање младих у што већем броју пројеката. Наставници да проводе квалитетно време са ученицима и осмишљавају методе у свом раду, које не морају бити компликоване, битно је пренети знаље и љубав за сазнавањем код ученика. Толико једноставних ствари који су нам често при руци могу да буду наше најбоље учило.
  • Најбољи пријатељ сазнавања је радост, упех и заједнички рад.”

Хвала нашим домаћинима на предивном искуству.

Текст написала Оливера Амиџић

IMG-676459e43e540e1a44797ab069e2d548-V

IMG-46cda3577b630f79eb53b35879006800-V

28377447_1840222995987776_6444403691125028341_n

28167985_1840119959331413_654530530227760712_n