ИНТЕРКУЛТУРАЛНА РАЗМЕНА – РУСИЈА

Наша школа ће бити домаћин руским ученицима и наставницима од 13.11. до 21.11.2018.

Концепт размене је већ познат нашим ученицима и наставницима јер се оваква посета реализовала 2013. године а наша школа је исте године узвратила посету руским пријатељима из града Слободски, Кировска област.

Руски ученици ће бити смештени код наших ученика. Домаћини ће проводити време са својим гостима током дана у школи на часовима као и током слободног времена.

Активности током размене су следеће – посете часовима, присуство радионицама на тему толеранција, једнакост, предсрасуде, спортске активности, културне манифестације, туристички обилазак оближњих знаменитости (Београд, Нови Сад, Карловци, Фрушка Гора, планинарење) као и слободно време у домаћинству.

Размена се реализује на нивоу школе а под иницијативом Клуба толеранције.

Узвратна посета (наши ученици и професори одлазе у Русију) ће бити реализована у периоду април-мај 2019.године.

ДОБРОДОШЛИЦА

SLIKA RUSI 1

 

Ивана Станковић

координатор посете

Интеркултурална размена – Србија –Русија

Данас су у Средњу стручну школу „Бранко Радичевић“ стигли ученици и наставници из Гимназије из града Слободског, Кировска област из Русије. 11 ученика се упознало са својим српским домаћинима и почели пријатељство кроз активности у школи као и кроз неформално учење. Наредних осам дана наша школа биће база знања, културе и интеркултуралног дијалога младих из нашег града и младих из Русије. Наставнице Анжелика и Марина су упознале колеге из школе домаћина и њихови први утисци су врло позитивни. Директор Мирко Зрнић и координатор размене проф. Ивана Станковић су се потрудили да садржај размене буде квалитетан, разноврстан и да гостима омогуће потпуни угођај.

У наредним данима очекујемо добре часове, квалитетне радионице и много веселих фотографија.

 

Испред ССШ „Бранко Радичевић“

Ивана Станковић

координатор размене

Интеркултурална размена са ученицима из Русије

 

Средња стручна школа „Бранко Радичевић“ из Руме, протеклих осам дана била је домаћин руским ученицима и наставницима кроз пројекат разред на разред. Пре шест година овај пројекат је започет на иницијативу професорице Иване Станковић која је уједно и координатор Клуба толеранције и координатор интеркултуралних размена у школи. Наши ученици Дејан Сербеџија, Никола Марин, Марко Видаковић, Мирјана Коров, Кристина Катић, Стефани Цикота, Марија Андрић, Зорана Радовић, Александра Јагличић, Милица Јоцковић и Жељана Пауновић били су сјајни домаћини својим вршњацима из града Слободској. Дане су проводили посматрајући часове у Бранковој школи. Наши професoри су се потрудила да анимирају госте на својим часовима, да им приближе наш начин рада. Успели су у томе јер су коментари гостију више него добри. Током осам дана гости су имали прилику да се упознају са традицијом Срема кроз изложбу коју је поставио Клуб креативности, да пробају да шију у текстилној радионици. Четвртак је био дан за улепшавање – гости су имали прилику да добију прелепе фризуре у нашем фризерском салону. Све похвале и симпатије су побрали наши угоститељи који су припремајући укусна јела и показавши професионални сервис, заслужили све похвале од стране школе али и гостију. Ваннаставне активности су оно у чему су гости заиста уживали – радионице у Борковцу на тему тимски рад и предрасуди су активности које су опустиле наше госте и приближиле вршњаке из две земље. Нада Павловић испред Клуба толеранције учинила је да се ученици осећају добродошло и опусте у активнотима радионичарског типа. Данила Васић, професор српског језика и књижевости гостима је приближила историју и традицију српског народа кроз изложбу слика и поставку експоната у Народном музеју у Београду. Током викенда гости су посетили Нови Сад, Сресмке Карловце, Београд и манастире по Фрушкој гори. Планинарски клуб „Борковац“ помогао нам је у реализацији мини планинарења по прелепој Фрушкој гори у чему су сви наши ученици заиста уживали. Велико гостопримство добили смо од кустоста Музеја у Руми који је на веома професионалан начин приближио историју Срема и Руме нашим гостима. Срдачан дочек гостију приредио је директор Мирко Зрнић који је испред колектива Бранкове школе поздравио госте уз симболични поклон испред школе и града Руме. Наша Општина је подржала интеркултуралну размену и добила велике похвале од стране организације из Русије. Сличости су многобројне између наших и њихових ученика. Разлике такође. У потпуности довољно свега да би оваква размена била квалитетна и испуњена. Наши ученици се припремају за узвратну посету у априлу месецу наредне године. Директор школе Мирко Зрнић и координатор размене проф.Ивана Станковић су веома задовољни реализованом интеркултуралном разменом и са нестрпњењем очекују узвратну посету.

 

Координатор размен   Ивана Станковић

SLIKA