Интеркултурални караван

Интеркултурални караван

 

Ученице наше школе, Милица Бурсаћ, Сара Рађеновић, Милица Савић и Јована Орловић испред Клуба толеранције учествовале су на овогодишњем Каравану. Представиле су себе, клуб и школу у најлепшем светлу, веома активно учествовале у свим сегментима Каравана и марљиво се припремају за активности по акционом плану које их очекују у јануару и фебруару.

У наставку је текст који ће дочарати њихово искуство….

 

Пројекат „Вршњачки караван интеркултуралне едукације “  у организацији удружења „Хумана – друштво за подршку детињству и младости „ из Бачке Паланке, изведен 20. и 21. децембра 2019.  Уз подршку Покрајинског скретаријата за образовање, прописе, управу и националне  мањине – националне заједнице,  по трећи пут, пројекат је окупио  нове активистичке групе ученика  Средње економске школе из Сомбора, Економско –трговинске школе из Куле ,  ССШ „Бранко Радичевић“ из Руме, Зрењанинске гимназије из Зрењанина и  Гимназије „20. Октобар“ из Бачке Паланке.

Ширећи мрежу подршке овогодишњи пројекат је вреднији  по оствареној  сарадњи са ОШ „Петефи Шандор„ , Домом ученика средњих школа “Бранково  коло“  из  Новог Сада. Још је богатији  за садржаје у   Гимназији  „Јан Колар“ у Бачком Петровцу , за топлу добродошлицу Марије Гашпаровски у „Удружењу жена  Бачког Петровца “, за срдачно гостопримство у  Средњој школи „Петро Кузмјак“ у Руском Крстуру,   и кулском   КУД –у  „Дурмитор“  и за дирљиви сусрет са збирком успомена времешног сеоског учитеља у  Етно кући у Будисави.

Први сусрет нових учесника првог дана вршњачког каравана није обећавао много…  Испитивачки погледи, недоумице и  прегршт питања –  Како ћемо  функционисати? Шта радити? Шта видети?…  Нови Сад је,  тог 20. децембра,  био полазна  и завршна  тачка наше караванске туре а између:  неколико  војвођанских варошица, и сваки путник у каравану  – велика непознаница за сваког другог у каравану … 

Звучи мало,  али тог дана смо обишли, видели, сазнали и упознали  много, много …   Прво историјат и активности  свих оних који су радили или још  раде под кровом   Гимназије „Јан Колар“ у Бачком Петровцу, ослушнули   жамор словачког и српског језика,  у „Удружењу жена Бачког Петровца“ погледали етнографску поставку која сведочи о култури, обичајима Словака; у Руском Крстуру посетили несвакидашње здање „Замак“ –  и  изложбу која приказује живот, рад, ношњу  Русина. Ту смо сазнали  да у нашој држави данас,  на русинском језику постоји комплетна образовна вертикала од предшколског до факултетског образовања… У кулском КУД – у „Дурмитор“ слушали  о колонизацији Војводине по завршетку другог светског рата, обичајима, ношњама, навикама  људи који су дошли из Херцеговине и Црне Горе на ове просторе.  У  Етно кући и Римокатоличкој Цркви Велике Госпе у Будисави упознали се са мађарским и немачким живљем у овом месту.  Простор Етно куће, некадашњи дом сеоског црквењака, уз причу учитеља Тибора Милановића, дочарао је живот наших предака од пре два века…  Пут је у вечерњим часовима настављен до Новог  Сада и  обилазак је  завршен посетом комплексу новосадске Синагоге. Сазнали смо о културном наслеђу Јеврејске заједнице,  тешком бремену искуства Холокауста  и довитљивости заједнице да историјско памћење угради у грађевине будућности. Подсетили  смо се имена људи попут Данила Киша, Александра Тишме, Пауле Шозбергер, Павла Папа, Томи Лапида који указују на огроман допринос јеврејског народа заједничкој културној баштини…               До краја тог, првог дана непознаница између учесника каравана  је бивало све мање. Спојило их је заједничко искуство као и време путовања  испуњено бројним забавним активностима  међусобног упознавања. Сутрадан, када је  програм био  посвећен само едукацији, група је деловала  хомогено и сарадљиво.

По свој прилици овогодишњи , дводневни  караван је успео да повеже групе младих из  5 локалних заједница у активистичком ангажману који ће  остварити кроз реализацију својих   Акционих планова. Бивши ученик паланачке Гимназије, а  сада сарадник удружења  „Хумана“,  Стефан Штрбац,   је својим искуством  дао велики допринос успешности пројекта.

 У наставку, очекујемо промовисање ученичког волонтеризма и партиципације за активан живот у школи у 5 градова Војводине.

Фотографије у прилогу показују само делић атмосфере Каравана…

Ивана Станковић,

координатор Клуба толеранције

Fotografija0144 Fotografija0141 Fotografija0124 Fotografija0117