Извештај стручног усавршавања из Португалије

assssСтручно усавршавање три наставника у Португалијиeu
Еразмус+ је програм Европске уније који обезбеђује финансирање пројеката за сарадњу у три области: образовање,млади и спорт. У области образовања овај програм, између осталог, има и приоритете да оснажи везу образовања са светом рада, створи додатне вредности за европски простор образовања као и да повеже земље чланице у дефинисању образовних политика.
ССШ“ Бранко Радичевић“ конкурисала је на прошлогодишњем позиву са пројекат под именом „Усвајамо знање за школу и живот“ чија је реализација у току. Прва група наставника, Зорица Жујић- као представник текстилства, Ивана Станковић- као наставник ИТ сектора и директор школе Мирко Зрнић провели су недељу дана у Португалији, у Барселосу. Наставници су посматрали наставу у школском центру домаћина, обилазили фабрике које су уско повезане са струком наставника, присуствовали радиницама формалног и неформалног учења, обилазили културно-историјске вредности поменутог краја.
Посебно су се упознали са образовним системом на свим нивоима у Португалији као и са могућностима повезивања више сектора, као што су школа, општина, удружења, клубови у циљу бољег функционисања самих школа и могућности размена и бољег умрежавања на европском нивоу.
Школски центар у којем су наставници пратили рад својих колега је велика институција са много образовних профила, смерова, курсева. Школа има изврсну сарадњу са околним мањим или већим фабрикама, проиводњама или компанијама. Наставници су могли да прате рад ученика како у школи тако и у фабрикама. За ову групу наставника посебно су биле занимљиве и корисне информације из текстилног погона као и са часова информатике и програмирања.
Упоредили су образовни систем и од ове посете узели најбоље што се може применити у њиховом раду. Предстоји им још доста активности у вези са стручним усавршавањем као обавезна активност након пројекта у смислу ширење добре праксе и нових знања.
координатор пројекта
“Усвајамо знање за школу и живот ”

Даниела Васић

Наш домаћин и кординатор пројекта

portuglija 1

Подпредседница Барселоса

port 2

Са директором тренинг центра за обуку наставника

port 3

Са директором института центар -школа

port 4