Getting Ready for European Distance Learning

Ово је Ерасмус + КА226 стратешко партнерство шест школа смештених у земљама широм Европе које се налазе у Грчкој, Португалу, Ирској, Исланду, Србији и Белгији. Његов назив је „Дигитална спремност за европско учење на даљину“ DIGITAL READINESS FOR EUROPEAN DISTANCE LEARNING 2020-1-EL01-KA226-SCH-094685 и трајаће 24 месеца. Све партнерске школе припадају средњем образовању, од којих већина стручном. Укључени наставници имају искуства у употреби ИКТ-а  и учењу на даљину много пре него што је Covid-19 наметнуо ограничења и за живот и рад у школи. Наставници  су такође ETwinner- и отворени за иновације.

Главни циљ пројекта је ажурирање дигиталних компетенција наставника и ученика партнерских школа увођењем нових web 2.0 алата, новог софтвера и метода који се могу користити како би учење на даљину било квалитативно и корисно за образовни поступак. Укључене школе  ће поделити своје знање и искуство у употреби ИКТ-а у образовању и заједно развијати наставни материјал. Овај наставни материјал ће се тестирати на виртуелној, мешовитој, али такође и на редовној настави, а биће постављен на пројектни твинспејс и блог како би био доступан сваком наставнику у укљученим школама и ван њих. Основне информације о пројекту, попут учесника, циљева и активности, мобилности и процедура, дистрибуираће се у облику билтена, а резултати ће се такође објављивати у облику е-књиге у којој ће сви партнери дати свој допринос.

Добро успостављена комуникација чак и пре него што пројекат започне путем Твинспејса, watsapp-а, група и мрежни састанци Вебек-а олакшавају координацију партнера и обећавају ефикасну сарадњу. С обзиром на то да је ограничење у раду услед  Covid-а, пројекат је кренуо кроз  Твинспејс где су се  наставници и ученици упознали, представљајући своје школске просторије и подручја живљења, а затим ће прећи на увођење пројектних циљева и започеће експериментисање са неким новим веб алатима.

Укупно ће бити реализовано шест интензивних недеља обуке за наставнике, од којих ће свака бити домаћин у другој партнерској земљи. Њихов садржај биће повезан са новим дигиталним алатима, различитим за сваку земљу домаћина, кроз презентацију, радионицу, дискусију-евалуацију, презентације о е-сигурности и инклузивности учења на даљину сваке земље и пројектне састанке за њену несметану примену. До краја пројекта планиран је само један састанак транснационалног пројекта како би се припремио његов коначни извештај.

Методе заједничке наставе које су партнери развили на основу нових технологија омогућиће да се убудуће спроводи више интердисциплинарних и интеркултуралних активности у свим институцијама укљученим у пројекат и боље учење на даљину. Ефикасност и атрактивност нових наставних решења тестираће се укључивањем ученика у локалне и стране мрежне активности спроведене коришћењем новонаучених дигиталних алата. Школе ће постати искусније у управљању европским пројектима, боље повезане са својим локалним мрежама и сигурније улагати у њихову интернационализацију.

Извештај о реализацији тренинга и координативног састанка на пројекту „Digital Readiness for European Distance Learning“

2020-1-EL01-KA226-SCH-094685

Ово је Ерасмус+ КА226 стратешко партнерство шест школа које се налазе у земљама широм Европе: Грчкој, Португалу, Исланду, Србији и Белгији. Његов наслов је “Дигитална спремност за европско учење на даљину” и трајаће 24 месеца. Почео је у марту 2021. И паралелно се одвија на платформи Етњиннинга. Све партнерске школе припадају средњем образовању, већина њих струковном. Укључени наставници имају искуство у коришћењу ИКТ-а и учењу на даљину.

Главни циљ пројекта је ажурирање дигиталних компетенција наставника и ученика партнерских школа увођењем нових алата web 2.0, новог софтвера и метода који се могу користити за учење на даљину квалитетно и плодно за образовни поступак.

Од 27.9.2021.до 2.10.2021. тим који су сачињавали наставници наше школе Јелена Стојановић,Ивана Станковић и Даниела Васић присуствовали су испред ССШ“Бранко Радичевић“ на првој обуци и координативним састанцима у Рејеквику на Исланду у школи Menntaskolinn I Reykjavik. Као председник Уније послодаваца Војводине и директор компаније Центар нових технологија из Руме присуствовао је Владимир Лалошевић. Његова улога је да повеже привредне тежње у побољшању образовних дигиталних алата у сфери роботике као ИТ компанија која ће такође бити присутна и дати свој допринос у реализацији обуке у нашој школи за све партнерске земље.

Укључене институције су поделити своје знање и искуство у употреби ИКТ у образовању и заједно развили наставни материјал. Овај наставни материјал биће тестиран на виртуелним, мешовитим, али и неким редовним часовима и биће постављен на твинспејс пројекта у оквири Етвининга и блога тако да буде доступан сваком наставнику у школама и ван њих. Активно је реализована обука у могућностима Team платформе за учење,Падлета,School computer system-a на Исланду.