Ликовна колонија “Борковац”

Победница 47. ликовне колоније Борковац” и добитница плакете са ликом Миливоја Николајевића је Румљанка Исидора Церовац, ученица четвртог разреда Школе за дизајн „Богдан Шупут“ из Новог Сада.

likovnakolonija2019zzz-600x799

Ликовна колонија „Борковац 2019″, 47. по реду, учинила је искорак у односу на претходне, окупивши уместо већ афирмисаних уметника, талентоване средњошколце, из Новог Сада, Шапца и Руме. Тема Колоније „Идејна решења и израда самосталног накита, или накита као апликације на одећи” и сама излази из оквира борковачке колоније, јер акценат ставља на подручје примењене уметности.

Било је јако пријатно, атмосфера добра, пуно смо се дружили, били заједно у природи, било је лепо радити заједно са професорима и друговима. Представила сам као неку викторијанску сцену, покушавала сам да комбинујем природу са металом, да изгледа и старински и модерно у исто време. За мене је ово јако велики успех, искуство за будућност, свакако значи и за самопоуздање да се даље такмичим, да пробам нешто ново. Импонује ми што се то дешава у родном граду”, изјавила је Исидора.

Likovna kolonijaУ раду ликовне колоније учествовало је 14 младих уметника који су поред израде накита, сликали, цртали и дизајнирали мајице, напомиње Бранислава Коњевић, директорица Завичајног музеја Рума.

„Овогодишња победница јесте Румљанка, међутим, сви радови су били шифровани тако да је стручни жири у саставу Ђорђе Стојановић, Љиљана Војводић, Милијана Јовановић и Јелена Арсеновић одлуку донео искључио на основу оног што је урађено. Велику подршку за одржавање Ликовне колоније имали смо у Општини Рума, а захвалност дугујемо и Душку Беићу који нам је дао мајице за Ликовну колонију које су деца украшавала”, казала је директорица Коњевић.

Љиљана Војводић, председница жирија сматра да је примењена уметност често потцењенa, aли да она обогаћује свакодневни живот људи.

„То је оно што украшава и нас и нашу околину и наш простор и омогућује да се кроз те своје симболе изразимо. Тако у области накита и данас можете да купуте у златари Нефретити мали привезак који доноси срећу, а та египатска краљица је од нас удаљена неколико хиљада година, много има таквих примера, људима нешто значи. Кроз тај накит човек изражава себе али је читава епоха изразила неке своје идеје. Ова колонија је била јако интересантна јер су уметници са својим професорима били у једној неформалној ситуацији, у Павиљону уметности, заједнички су стварали, нема односа професор – ђак“, казала је Љиљана.

Друго место на Ликовној колонији деле Ана Еремић из школе „Богдан Шупут” и Клаудија Покрајац из ССШ „Бранко Радичевић”, а треће место Јелена Огњеновић из Гимназије „Стеван Пузић” и Драгана Пирошки из ССШ „Бранко Радичевић”. Сви учесници колоније су добили захвалнице. Најбоља школа у укупном пласману је Школа за дизајн „Богдан Шупут “из Новог Сада, друга је ССШ „Бранко Радичевић, а трећа румска Гимназија.

Изложба у Завичајном музеју биће отворена до краја јануара.

kolonija 1

kolonija 3

IMG-e46a9156a319ae604ed466f9178aab67-V