Evropskim znanjima kroz srpska tržišta


Događaj otvaranja projekta “Evropskim znanjima kroz srpska tržišta”

U medijateci škole organizovan je događaj otvaranja prokjekta gde je predstavljen  projekat i dinamika odvijanja projektnih aktivnosti. Sve se dogodilo 22. oktobra 2020. u  12h u medijateci škole uz poštovanje mera usled Covid19. U skladu sa tim pozvali smo  kolege i medije i na taj način obeležili otvaranje projekta. Insistirali smo na medijskoj  podršci lokalnih medija koju smo višestruko dobili i tako doprli do velikog broja  slušalaca, čitalaca i svih zainteresovanih za projekat.


Medijska izveštavanja povodom otvaranja projekta  „Evropskim znanjima kroz srpska tržišta“

Otvaranje projekta održano je u medijateci škole, 22.oktobra 2020. u 12h.Prisutnima je  predstavljen projekat i planirana dinamika realizacije.O ovom događaju izvestili su mediji: Sremska TV u vestima i gostovanjem pojektnog tima  u emisiji „Srem na dlanu“ (u trajanju od 15 minuta), TV Fruška gora u vestima (23.10.2020.), RTV Vojvodina koja ima nacionalnu frekfenciju, lokalni štampani mediji: M  novine, Rumske novine i Sremske novine i digitalni mediji na sajtu Opštine Ruma. 

O ovom događaju izvestili su mediji: Sremska TV u vestima i gostovanjem pojektnog tima  u emisiji „Srem na dlanu“ (u trajanju od 15 minuta), TV Fruška gora u vestima (23.10.2020.), RTV Vojvodina koja ima nacionalnu frekfenciju, lokalni štampani mediji: M  novine, Rumske novine i Sremske novine i digitalni mediji na sajtu Opštine Ruma. 

https://www.youtube.com/watch?v=MwVymDlKPWI (TV fruška gora)

http://sremska.tv/2020/11/ucesce-u-evropskim-projektima/(Sremska ( Sremska TV)

https://youtu.be/mlZ-mTWWluc (RTV Vojvodina) 

http://www.ruma.rs/portal2/jupgrade/index.php?option=com_content&view=article&id=1 1872:erasmus&catid=204&lang=en&Itemid=66(Sajt opštine Ruma) 

https://wetransfer.com/downloads/cd23423823acf98c954e436afa5d2a9420201105081417/23f2509b23208860f0f8b9bc9916943320201105081442/d10fa5 (Emisija „Srem na  dlanu“ u Sremskoj TV u 15- minutnom predstavljanju projekta). 

http://www.sremskenovine.co.rs/wp-content/uploads/2019/12/sremske20201028.pdf(na 21.strani ovog broja Sremskih novina izveštavanje o projektu)

Rumske novine, oktobar 2020. broj 304 i M novine, 28. oktobar 2020., broj 984


This image has an empty alt attribute; its file name is mGYiTGuEjIdTm8i1K7f_89XLjbeg5lhS1_Pw8_lnlDPlgwRn5bcDITduFPEbQqfm6IrClFBRgeR5h_Ciw_FX_5nw2sgCs4-8y4Lz7z9_SsjFzFniMWDGxBJYRbAzHLpLLWDweBKu

Prva radionica engleskog jezika sa učenicima ekonomskog smera

učenicima ovoga smera.

Održana je prva radionica engleskog jezika sa učenicima ekonomskog smera. Profesorka  engleskog jezika pripremila im je radni materijal iz struke koji će koristiti na sledećim  radionicama. Prema planu aktivnosti učenika na projektu, osmišljene su teme i materijal rad sa  učenicima ovog smera.

Radionica je održana uz poštovanje mera koje se sprovode u školi radi zaštite od virisa Covid 19.  Datum održavaja je 26.11.2020. 


Četvrta pripremna radionica engleskog jezika učenika ekonomskog smera

 Učenici ekonomskog smera spremaju se prema utvrđenom planu aktivnosti iz stručnog engleskog jezika. Profesorka engleskog jezika radila je sa učenicima po pripremljenom materijalu ekonomske struke. Radionica (čas) je održan 21.01.2020. uz poštovanje mera koje se sprovode u školi usled virusa Covid19 . Bili prisutni učenici ekonomskog smera I listu prisutnih takođe prilažemo. Oni koji nisu mogli pohađati radionicu, radni materijal će im biti prosleđen putem mail-a. Profesorka će im biti dostupna za eventualna pitanja.

This image has an empty alt attribute; its file name is Logo-evropskim-znanjima-6-edited-scaled.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is mGYiTGuEjIdTm8i1K7f_89XLjbeg5lhS1_Pw8_lnlDPlgwRn5bcDITduFPEbQqfm6IrClFBRgeR5h_Ciw_FX_5nw2sgCs4-8y4Lz7z9_SsjFzFniMWDGxBJYRbAzHLpLLWDweBKu

Priprema učenika iz engleskog jezika za stručnu praksu u Portugalu

Učenici iz 3 smera: Modelari odeće, ugostitelji (kuvar-konobar) i ekonomski tehničar, spremali
su se kroz projekat “Evropskim znanjima kroz srpska tržišta“ za obavljanje stručne prakse.
Profesorka je u radu sa učenicima tokom 20 časova stručnog engleskog stavila akcenat na
konverzaciju o opštim temama i na konverzaciju prilikom obavljanja stručne prakse (pogotovu
sa učenicima ugostiteljskog smera I smera modelar odeće). Najviše se radilo na stručnoj leksici i
terminima koji bi koristili učenicima a sve u skladu sa temama i obavezama koje će oni u
Portugalu obavljati.


Održano je testiranje, pismeno i usmeno na osnovu čega smo pristupili detaljnom radu sa
izabranim učenicima. Učenici su bili podeljeni u 3 grupe po smerovima tako da je sa svakom
grupom održano po 10 dvočasa o čemu dajemo izveštaje sa svakog časa-radionice potkrepljene
video zapisima i fotografijama kao i listom prisutnih učenika na radionici – času. Pošto su
morale da se poštuju mere usled Covid19 virusa, neki učenici koji su pratili ” on line” rad jer su
bili u izolaciji. Usled mera koje se trenutno poštuju, učenici su dolazili u grupama te je to odlično
rezultiralo u radu jer je svako od smera dobio upravo ono za šta je vezan njihova tema
obrazovanja u projektu ali i dosadašnji nivo poznavanja engleskog jezika učenika različitih
smerova.


Smatram da su učenici u odnosu na početno stanje poznavanja stručnih termina i opšteg
engleskog jezika poboljšalji početno znanje te da sam im odabrala najprikladniji material spram
kog su učili i koji će im uvek biti dostupan jer su ga zadržali pa će moći da se podsete kada krenu
na mobilnost i ponesu ga sa sobom.

Atmosfera na radionica je bila radna. Učenici su vrlo zainteresovani i dopao im se ovakav način
rada. Svako je dao najviše od sebe, odnosno spram svojih mogućnosti. Važno je da su se
maksimalno trudili i da imaju želju i volju da upotrebe naučeno.

This image has an empty alt attribute; its file name is Logo-evropskim-znanjima-6-edited-scaled.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is mGYiTGuEjIdTm8i1K7f_89XLjbeg5lhS1_Pw8_lnlDPlgwRn5bcDITduFPEbQqfm6IrClFBRgeR5h_Ciw_FX_5nw2sgCs4-8y4Lz7z9_SsjFzFniMWDGxBJYRbAzHLpLLWDweBKu

Kulturološka Radionica

Učenici i nastavnici su se spremali za odlazak na mobilnost kroz radionicu koja  je uključivala saznanja iz istorije,geografije,opšte kulture portugala i servisne  informacije.Na radionici su bili bili prisutni učenici i nastavnici koji putuju na mobilnost.Na osnovu  sačinjene POWER POINT prezentacije profesorka istorije jasmina Marić predstavila je prisutnima ove  teme.Radionica je održana 6.9.2021.u medijateci škole. 

  

 

This image has an empty alt attribute; its file name is Logo-evropskim-znanjima-6-edited-scaled.jpg

II INTERKULTURALNA RADIONICA KLUBA TOLERANCIJE

Na ovoj radionici učenici su se upoznali sa sličnostima i razlikama srpsko  portugalskog naroda.Razgovarali smo o navikama ,tradicionalnim vrednostima  oba naroda,o modelima upoznavanja,predstavljanja kao i o tolerantnosti u  sferama zajedničkog života,i života u drugoj regiji,kulturi. 

Razvoju tolerancije doprinose empatija, moralne vrednosti, razlikovanje dobrog  od lošeg, poznavanje temeljnih ljudskih prava i sličnosti koje postoje među svim  ljudima, a odmažu predrasude (negativni stavovi prema članovima neke skupine  kojoj pojedinac osobito ne pripada) i stereotipi (neopravdana uverenja o nekoj  

osobi ili skupini ljudi). 

Poznavanje nečije kulture, vrednosti i navika pospešuje tolerantno ponašanje, jer  ono što je u određenoj kulturi prihvaćeno, možda u drugoj nije. Iz tog razloga  važno je poučavati decu od najranijeg uzrasta o primerenim oblicima ponašanja,  drugim kulturama i narodima kako bi se razvilo  

tolerantno ponašanje.Upoznavali smo se i nadogradjivali znanja iz tolerancije kroz  ovu radionicu.Radionicu je vodila profesorka Ivana Stanković,koordinator kluba T i  član projektnog tima E+. 


Spisak učenika koji su išli na mobilnost u Portugal

Projekat “Evropskim znanjima korz srpska tržišta” iz programa Erasmus + sprovodi se u našoj školi. Ciljprojekta jeste stručno usavršavanje nastavnika i učenika. Po 5 izabranih učenika iz 3 obrazovna profila sa svojim nastavnicima učestvovaće u mobilnosti u Portugalu. Nastavnicii učenici biće na mobilnosti od14.09. do 28.09.2021.

Molimo kolege za saradnju u zamenama časova kao i za razumevanje za učenike nakon povratkana nastavu – da im omogućite nedelju dana vremena da postignu gradivo koje su propustili zbog angažovanja u projektu.

Nenad Bošković sa učenicima :

 1. ANĐELA OPAČIĆ
 2. MIHAJLO JOVANOVIĆ
 3. NIKOLA GAJIĆ
 4. JOVAN OPARUŠIĆ
 5. ĐORĐE ILKIĆ

Brankica Todorović sa učenicima:

 1. ANDREJ BAKLAIĆ
 2. LJUBICA MARAVIĆ
 3. NIKOLINA STRACENSKI
 4. MARIELA ĐEVELEKAJ
 5. MELINA HARBAŠ

Jasmina Marić sa učenicima:

 1. MILICA KNEŽEVIĆ
 2. SUZANA VUKOTIĆ
 3. MARIJA SMILJANIĆ
 4. TAMARA JAKOVETIĆ
 5. SAŠKA BABIĆ

Roditeljski sastanak

Dana,10.09.2021.u medijateci škole director je na roditeljskom sastanku koji je organizovan radi mobilnosti pozdravio roditelje a potom je izlaganja prepustio koorinatoru I nastavnicima koji će ići sa odabranim učenicima.Do detalja je ispričano I objašnjeno sve što je moglo da zanima roditelja potom su potpisani svi spremljeni ugovori I dogovorena je detaljna organizacija puta I svih pojedinosti.liste prisutih roditelja dati su na korisničkom prostoru.U tom danu kupljeno je I osiguranje za nastavnike  učenike kompanije Dunav.Organizovana je kupovina avio karti I lokalnog prevoza.Nastavnici koji su već bili u Portugalu po jednom našem drugom projektu predstavili su svoja iskustva I roditelja kao I sam director škole koji je bio I ispričao roditeljima iskustvo iz Portugala.


Portugal- odlazak na mobilnost “Sremske novine”


Saopštenje za medije

Srednja stručna škola “Branko Radičević” iz Rume učestvuje na konkursima u okviru programa Erasmus+. U ovom konkursnom roku predlog projekta „Evropskim znanjima kroz srpska tržišta“ biće finansiran iz sredstava Evropske unije.Ugovor je obostrano potpisan između škole i Nacionalne agencije „Tempus“  u julu 2020. Ovo je treći , ovakve vrste, projekat koji će se realizovati u školi počevši od 1.10.2020. u trajanju od godinu dana. Partnerska zemlja u koju će ići naši nastavnici i učenici je Portugalija sa kojom već imamo uspostavljenu obostranu višegodišnju saradnju.

Kroz ovaj projekat želimo da obezbedimo stručno usavršavanje za nastavnike kroz aktivnost posmatranja rada kolege po struci (job shadowing) i stručnu praksu za učenike ugostiteljskog, ekonomskog smera i smera modelari odeće. Potrebe škole koje su identifikovane pre pisanja projekta su više praktičnog rada tokom školovanja u onim segmentima obrazovanja koji nedostaju kroz edukaciju u redovnim planovima i programima, rad sa učenicima u pravcu približavanja tržišta rada kao i njihovo osamostaljivanje u profesionalnom radu i povećanje dostupnosti obukama i kalifikacijama koje su teže dostupne ili nedostupne u Srbiji . Projektom će se uticati na jačanje kvaliteta i pristupa kontinuiranog stručnog obrazovanja i obuka. Ovim projektom ćemo obučiti učenike ova tri profila za konkretne, specifine poslove koje će naučiti kroz mobilnost i primeniti po povratku u svoju školu. Po završetku škole izaći će konkurentniji sa vrednostima koje ne poseduju učenici istih obrazovni profili u okruženju.

Cilj projekta jeste da unapredimo nivo praktičnog znanja našim učenicima i nastavnicima koje će se bazirati na usko stručnom nadograđivanju posojećeg znanja, implementiranje u postojeći nastavni plan i program iz više predmeta kako bi se zadovoljilo postojeće tržište koje zahteva nove kompentencije, alate i metode rada. Kroz ovaj projekat želimo da uključimo tri smera, 15 učenika, i 3 nastavnika. Svim učesnicima je krajnji cilj da dobiju uskostručnu obuku–svako iz svoje struke.

Iz identifikovanih potreba škole nalazimo da je najpotrebnije obezbedinti konstantno usavršavanje smerovima koji su najbliži dualnom principu školovanja. Dugoročni cilj projekta je da se naši učenici, obučeni za segment u svojoj struci prilagode aktuelnim potrebama tržišta rada po završetku škole te kao tako dobro obučen kadar sa evropskim iskustvom i znanjem budu dobra promocija za školu u kojoj su stekli potrebno znanje i iskustvo. Time obezbeđujemo konstanto usavršavanje nastavnika u struci. Osobe uključene u ovaj projekat su vrlo stručni u realizaciji projekata i stručnjaci u svojim oblastima. Svi poseduju iskustvo u implementaciji evropskih projekta.

Kroz projekat pomažemo da nastavnici različitih profila dobiju dodatno usko-stručno usavršavanje kako bi bili u korak sa tehnologijama i potrebama tržišta, kao i sa metodama koje se primenjuju u EU. Želimo da objedinimo naša tri smera koja bi trebala da idu u pravcu dualnog obrazovanja i da pružimo učenicima mogućnost za dodatnim satima praktičnog rada u struci tokom školovanja.


This image has an empty alt attribute; its file name is JEdHJK1e_pW8A-67GhPGUZYbSdyvyguIHWoKfWjiQHBOPrTUyub3AW53A17Zso-WRdNjRFsHcmWf_cS6xW3q_wHs46nd2ZvLCytWI83em0GL07sJNm5mgrBb4X0iSz7YwlDAZ94

Diseminacija projekta nakon povratka grupe sa mobilnosti

 1. https://www.ruma.rs/page.php?pro_id=917 Diseminacija projekta na sajtu Opštine Ruma
 1. Širenje projekta u nastavničkoj grupi na viberu  koja ima 66 nastavnika.Podeljena je emisija Srem na dlanu i gostovanje u nasoj regionsalnoj TV SREMSKA.
 1. https://www.youtube.com/watch?v=0QrkBV_dOjU

Gostovanje u STEMSKOJ TV,emisija Srem na dlanu koja se emituje jednom nedeljno na regionalnoj televiziji.Trajanje emisije i razgovor o projektu traje 19 min.Prisutni učenici i član projektnog koordinativnog tima škole.

 1. http://radiossr.net/radiossr/?p=60894

Radio Srpski Sion i gostovanje učenika i nastavnika u emisiji.Razgovor o projektu i održanoj mobilnosti.Prisutni nastavnik koji je išao na mobilnost i tri učenika,po jedan iz svakog smera koji je išao. 

5.  https://www.youtube.com/watch?v=e71zAh6mv9c

Predstavljanje projekta i mobilnosti nakon povratka iz Portugala na Nastavničkom veću škole. Prof.J.Marić predstavlja mobilnost grupe.

  6.  https://www.youtube.com/watch?v=Ri_L7KoJm9U

Predstavnjanje mobilnostu Portugala u Stručnom veću Ekonomskog smera.

7.    Predstavljanje projekta i mobilnosti nastavnika i učenuika u Stručnom veću ugostiteljskog smera i učenika tog smera SSŠ „Branko Radičević“od strane N.Boškovića koji izlaže svoju mobilnost prisutnima.

8. Predstavljanje projekta i mobilnosti nastavnika i učenika u Stručnom veću modelara odeće i učenika tog smera SSŠ „Branko Radičević“od strane B.Todorović, koja izlaže svoju mobilnost prisutnima.

9.Širenje o projektu na fb profilu partnerske organizacije iz Portugala,međunarodna fb grupa za promociju rada partnerskih projekata i aktivnosti.

https://www.facebook.com/100028154949289/posts/1021637072118115/?sfnsn=mo

10. Članak na Epale platformi,na profilu Daniele Vasić-člana projektnog tima

https://epale.ec.europa.eu/en/node/309002

11. Sremske novine,regionalne,broj 3166 od 3.11.2021. Izašao je članak pod nazivom „Dragocena paksa u Portugalu“


Zbirka recepata naših konobara i kuvara “Na portugalski način”

Detaljn sadržaj videa i ostalih recepata možete pogledati klikom na sledeći fajl

Katalog sportske opreme koji su napravili naši modelari odeće


Radni sastanak članova sekcije za marketing

Učenice smera ekonomski tehničar su zajedno sa mentorkom prof. Jasminom Marić, osnovale novu sekciju u školi-Sekciju marketinga

Sekcija marketinga


Strip o putovanju


Izveštaj o prezentovanim aktivnostima projekta u
Srednjoj ekonomskoj školi “9.maj”u Sremskoj Mitrovici

Dana 17.12.2021. u Srednjoj ekonomskoj školi “9.maj”u Srmskoj Mitrovici Nenad  Bošković,nastavnik koji je išao na job shadowing I vodio učenike iz smera kuvar-konobar  predstavio je kolektivu škole koji isto ima ovaj smer u svojoj školi aktivnosti na projektu naročito  se osvrnuvši na mobilnost ,boravak učenika I nastavnika tamo I produkte njihovog rada kada su  se vratili sa mobilnosti iz Portugala.Predstavio je kuvar koji su naši učenici napravili jer je u  publici među zainteresovanima za projekat bilo I učenika tog smera iz njihove škole. Nakon  prezentacije Nenad je samo sa Stručnim većem kuvara –konobara razmenio usko-stručna  iskustva I predstavio im mogučnosti implementacije u redovan plan I program. 


ИЗВЕШТАЈ О ПОСЕТИ ШКОЛЕ ЗА ДИЗАЈН ТЕКСТИЛА И КОЖЕ У ПАЗАРУ


Дана 16.12.2021. године, посетила сам Школу за дизајн текстила и коже у Новом Пазару поводом
договора око Републичког такмичења на нивоу текстилних заједница. Пет колегиница и директор
школе присуствовали су презентацији о мобилности „Европским знањима кроз српска
тржишта“, пројекту наше школе. Пошто је колегиница Мирјана Миладиновић, наставник
средње текстилне школе из Краљева, била у посети школи и она је са великим
интересовањем одслушала излагање. Овом посетом направљена је хоризонтална
дисеминација пројектних активности.Упознала сам их са активностима пре, током и после мобилности. Приказала како су се ученици снашли у новим активностима, шта су имали прилику да виде и раде. Видели су
каталог који су ученици самостално направили са понудама модела за гимнастичарке,
кројењем и шивењем одабраног модела и стрип који је направио ученик Андреј Баклаић
кроз који је приказао како је он доживео ову мобилност. Присутни су позитивно реаговали на организацију и реализацију целокупног пројекта. Веома им се свидела могућност која се пружила ученицима. Било је питања везаних за реакције ученика приликом посете фабрици, како су се снашли, шта им је ово искуство значило, како
планирам да применим виђено у наставу. Такође, закључили смо колико је учешће у пројектима веома битно и за стручно усавршавање наставника, посебно у сегменту праћења потреба тржишта и развоја машина и алата за рад. Приметили су да је учествовање у оваквим пројектима сигурно велики подстицај ученицима да са својим трудом и радом резервишу себи место да буду део истог. Имена учесника презентације су на списку који прилажем.


Izveštaj o prezentovanim aktivnostima projekta u
Srednjoj ekonomskoj školi “9.maj”u Sremskoj Mitrovici

Dana 17.12.2021. u Srednjoj ekonomskoj školi “9.maj”u Srmskoj Mitrovici Jasmina
Marić,nastavnica koja je išla u pratnji učenika ekonomskog smera predstavila je kolektivu škole
I učenicima koji isto ima ovaj smer u svojoj školi aktivnosti na projektu naročito se osvrnuvši na
mobilnost ,boravak učenika I nastavnika tamo I produkte njihovog rada kada su se vratili sa
mobilnosti iz Portugala.Naročito je istakla međugrupni rad naših učenika kao I produkte
njihovog rada nakon povratka sa mobilnosti u sferi marketinga kao I sve aktivnosti rada na
društvenim mrežama I planu marketinške sekcije koja je osnovana nakon povratka sa
mobilnosti u našoj školi.