U struci se isticemo

U srednjoj stručnoj školi „Branko Radičević“ u Rumi otvoren je treći po redu akreditovani projekat iz programa Erasmus+.  Projekat nosi naziv „ U struci se ističemo“ 2023-1-RS01-KA121-VET-000115651 i realizovaće se u okviru akreditacije koju je stekla škola na period od 5 godina. Akreditacija podrazumeva da učenici i nastavnici škole kao i vannastavno osoblje podiže prvenstveno stručne kompentencije, uz čega, propratno, ostvaruju rezultate u podizanju jezičkih i kulutoloških znanja. U projektu koji će se realizovati u toku 15 meseci-ove školske godine biće obuhvaćeno najmanje 10 učenika i jedan nastavnik koji će brinuti o učenicima koji će ići na stručnu praksu od dve nedelje  u zemlju EU i  razvijati veštine  koje su potrebne za poslove u sadašnjosti i budućnosti na tržištu rada. Planirano je da najmanje tri nastavnika podižu svoje kompentencije iz oblasti primene novih tehnologija u nastavi. Kurs i aktivnost „job shadowing“  koji podrazumeva da nastavnici posmatraju rad svojih kolega iz ciljane oblasti treba da traju do 8 dana.Takođe, jednom nastavniku će biti obezbeđen kurs koji se tiče primene i rada sa novim tehnologija.

U planu je da koordinativni tim škole Erasmus+ projekata uradi predpripremnu posetu sa novim partnerima iz Mađarske koji će obezbediti naše tražene aktivnosti. Organizacija „Fiatalok Európa Szívében Baráti Egyesület“   se nalazi u gradu Jászberény u blizini Budimpešte i poseta radi detaljne analize potreba učenika i nastavnika i komletna  organizacija mobilnosti biće dogovorena na ovoj predpripremnoj poseti.

Ovim otvaranjem projekta gde su prezentovane mogućnosti u koje će biti uključeni učenici i nastavnici prisustvovale su zainteresovane kolege, uprava škole, ali i raditelji i učenici naše škole. Koordinativni tim na čelu sa direktorom škole , Mirkom Zrnićem  ovom aktivnošću zvanično je ovorio treći kreditovani projekat i aktivnosti će se održavati u narednom periodu.Sledi izbor učenika i nastavnika za date aktivnosti, priprema grupe sa mnogobronim aktivnostima u samoj školi koja podrazumeva i onlajn jezičku pripremu na engleskom jeziku, stručna i kulturološka priprema kao i radionice Kluba tolerancije gde će se učenici i nastavnici pripremiti za jedn vrlo bitan segment u mobilnosti – biti tolerantan. Nakon povratka grupe, projektni tim će sa učenicima i nastavnicima raditi primenu naučenog i predstavljanje zainteresovanima i široj javnosti naučeno na mobilnosti.

Podsećamo da  je ovaj projekat kofinansiran sredstvima EU i našim učenicima i nastavnicima će celokupni aranžman biti plaćen iz tih sredstava.

.